01 02 03 04 05 01 02 03 01 02 03

Boka kotorska

Boka kotorska je zaliv u Jadranskom moru. Oko nje se izdižu planine Lovćen i Orjen. Bokokotorski zaliv počinje Hercegnovskim zalivom u kome se nalaze ostrva Prevlaka, Mamula i Vavedenje. Iz Hercegnovskog zaliva se kroz Kumborski tesnac dolazi do Tivatskog zaliva u kome se nalaze ostrva Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cveća i Zanovetni Školjić. Iz Tivatskog se ulazi u Kotorski i Risanski zaliv. U okviru Risanskog zaliva se nalaze ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe.

Što se tiče naselja izdvajaju se, kao najveća, Herceg Novi, Tivat i Kotor, a od manjih tu su : Njivice, Igalo, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela, Kamenari, Kostanjica, Morinj, Risan, Perast, Ljuta, Dobrota, Škaljari, Muo, Prčanj, Donji Stoliv, Gornji Stoliv, Lepetane, Donja Lastva, Gornja Lastva, Krtoli, Luštica, Rose i još manjih mesta.

Boka kotorska ima veoma bogatu i slavnu istoriju. Njome su mnogi hteli da vladaju; od starih Grka preko Ilira, Rima, Vizantije, srpske i bosanske srednjevekovne države do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austrije. Stanovništvo se kroz istoriju najviše bavilo pomorstvom. U XVII i XVIII veku u Bokokotorskom zalivu se nalazilo oko 600 brodova; od toga preko 300 je bilo za duge plovidbe, a nešto manje od 300 je bilo manjih brodova. Godišnja zarada je iznosila oko 200.000 mletačkih zlatnika. u XVI veku je u Perastu postojala pomorska škola (Nautika) u kojoj su se školovali i mornari za cara Petra Velikog.